Biografie Wim Huslage

algemeen Nivon secretaris van weleer

door Marijke de Vrankrijker

december 2021

 

Eind 2021 verscheen de biografie van Wim Huslage getiteld “Opkomst en ondergang van een daadkrachtig wethouder”, geschreven door Wichard Maassen en gepubliceerd in het Flehite Historisch Jaarboek 2021. Wim Huslage was eind jaren vijftig en begin jaren zestig acht jaar algemeen secretaris van het IvAO/Nivon. De biografie bevat informatie over zijn afkomst,  zijn IvAO/Nivon tijd en vooral veel over zijn periode als wethouder in Amersfoort.

Wim Huslage  werd geboren op 2 juli 1924 in Amersfoort in een rood gezin. De biografie vermeldt de achtergrond van vader Gerhard Huslage en moeder Hendrika Huslage – van der Rol. De tweede wereld oorlog strooide roet in het eten bij het afmaken van zijn HBS opleiding. Hij kreeg na de oorlog het zogenaamde Londens diploma oftewel een diploma voor iedereen die in de oorlog ingeschreven was voor de vijfde klas van een middelbare school. In 1946 trad hij in dienst van de gemeente Amersfoort als administrateur van de recherche en klom verder op in rang bij Gemeentewerken.

In de zomer van 1957 solliciteerde hij op de functie van algemeen secretaris van het IvAO. In zijn sollicitatiebrief vermeldde hij “Mijn wensen gaan meer en meer uit naar een werkkring van dynamische aard”. Die vond hij, want op 1 mei 1958 werd hij benoemd. Hij zou deze functie met veel verve volhouden tot 1 maart 1967. Voor hoe hij deze functie vervulde en wat zijn verdiensten zijn geweest, kan het beste verwezen worden naar de “cursiefjes”  die de toenmalige algemeen voorzitter van het Nivon, Ad de Vrankrijker cq mijn vader, over hem schreef in de Toorts van november 1966 en januari 1967 (zie bijgaand). Ik maakte hem mee als hij op weg van kantoor (Amsterdam) naar huis (Amersfoort) even voor een tussentijds overleg met de voorzitter langs kwam in mijn ouderlijk huis aan de Huygenslaan 30 in Bussum.

De biografie vertelt voorts over de periode in Amersfoort en alle politieke gedoe. Je wordt er niet vrolijk van. De titel van de biografie luidt niet voor niets “Opkomst en ondergang van een daadkrachtig wethouder”.  Zijn rol in de politiek stopte na 20 jaar waarvan 11 jaar als wethouder. Hij wilde vervolgens graag eigen baas zijn, weg uit het glazen huis van de politiek, en vervolgde zijn weg met zijn “Advies- en Organisatiebureau Eemland”. Op 11 februari 1985 stierf hij in zijn eigen huis in Amersfoort.

Deelnemers aan het NaturFreunde Internationale (NFI) congres 1959 in Nederland. Bovenste rij derde van rechts Ad de Vrankrijker, vierde van rechts Wim Huslage, voorste rij eerste van links Kees de Boer. Fotograaf onbekend.

Bronnen:

Wichard Maassen, Opkomst en ondergang van een daadkrachtig wethouder, Wim Huslage 1924 – 1985, in: Flehite Historisch Jaarboek 2021, p 127 – 149

De Toorts, maandblad van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, november 1966 en januari 1967

Archief Nivon,  Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, ARCH00926

Toorts november 1966

Toorts januari 1967