Nivon Cultuurreeks Cultuur: crisis en vernieuwing

Met de boekjes (100 tot 200 pagina’s ) in de reeks “Cultuur: crisis en vernieuwing” wilde het NIVON een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat over onderwerpen op het grensvlak van politiek en cultuur, in de zin van onze alledaagse levenswijze. De reeks verscheen in de jaren 90 van de vorige eeuw.

De auteurs waren afkomstig uit wetenschap, journalistiek en maatschappelijke organisaties. Wat hen verenigde was dat zij sympathiek stonden tegenover de idealen van het NIVON. Zij leverden hun bijdrage dan ook meestal gratis of tegen een zeer geringe vergoeding. De auteurs kregen de opdracht om te schrijven in een  voor een breed publiek toegankelijke taal. En om het voor iedereen betaalbaar te maken, werd de prijs van de boekjes (tien gulden) bewust laag gehouden.

De uitgave van de reeks was mogelijk door een subsidie uit het Frits de Jong Fonds, vernoemd naar prof. dr. Frits de Jong Edz. (1919 – 1989), geschiedschrijver van de arbeidersbeweging en lid van het Centraal Bestuur van het NIVON.

De reeks bestaat uit de delen 1 t/m 12,  zie in de boekenlijst  nr 0252 t/m 0263.

Deze inleidende tekst werd geschreven door Hans Vertegaal, medewerker  Vorming van het Nivon, en Henk Michielse,  vice-voorzitter Volksontwikkeling van het Nivon, tijdens de periode waarin de serie gepubliceerd werd. Zij vormden de redactie  voor deze reeks.