De jaren 20

<– terug naar “10 vensters”

Inleiding

Het lot in eigen handen nemen, was het parool van de eerste omvangrijke socialistische organisatie in Nederland. De achturige werkdag, de toename van vrije tijd. was een zegen en een zorg.

Vorming en scholing moesten de kennis en ontwikkeling van de arbeider verhogen. Kunst en cultuur moesten de geestelijke horizon verruimen maar ook het gevoel van eigenwaarde en de gemeenschapszin bevorderen.

 

Enkele feiten

1924 -Het was nog maar een begin waar de voorpagina van Het Volk naar verwees. Er was een secretaris, Koos Vorrink,  en er was een naam: het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO). Voorzitter Roel Stenhuis (1924 – 1928).

Cursus Kuyper, de ontwikkeling in natuur en maatschappij, begonnen eind 1928, een monument in de geschiedenis van de arbeidersontwikkeling.

De in 1925 opgerichte filmdienst was een succes. Jef Last trok met zijn rode filmbus door het land.

In 1928 fuseerde het Instituut met de Nederlandse Arbeiders Reis Vereniging (NARV). De NARV was aangesloten bij de Naturfreunde Internationale (NFI) die overal in West-Europa huizen bezat. Natuurvrienden groetten elkaar met “Berg Frei” om aan te geven dat de bergen – nu ze er konden overnachten in eigen hutten – ook van hen waren.

Het eerste Nederlandse natuurvriendenhuis, Krikkenhaar in Twente, kwam zomer 1928 gereed.

Wandelen, fietsen en kamperen waren de voornaamste activiteiten van de

AJC (Arbeiders Jeugd Centrale). De ouderen volgden dit voorbeeld in het IvAO.

<– terug naar “10 vensters”