Textiel, voorwerpen en speldjes als getuigen van de Nivon historie
door: Marijke de Kleijn – de Vrankrijker en Vic Schepens
25 oktober 2020
De Werkgroep Nivon Historie draagt zorg voor het vastleggen en toegankelijk maken van de geschiedenis van het Nivon inclusief die van voorganger het IvAO. Zoals bekend is daarom gewerkt aan het archief dat ondergebracht is bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Zowel het papieren archief van het Nivon tot en met 2011 als dat van de Nivon Jongeren is daar nu bewerkt/beschreven en wel opgeborgen. Het vervolg daarop zal in digitale vorm vanuit het centraal bureau van het Nivon worden overgebracht naar het IISG.
Wat misschien niet zo voor de hand ligt bij de gedachte aan een archief zijn “spullen”. Denk daarbij aan dingen als vlaggen, handdoeken met IvAO/Nivon logo, serviesgoed met logo, enz. Deze zijn minstens zo interessant als getuigen van de geschiedenis. Tussen een IvAO vlag van voor de oorlog en een Nivon vlag anno 2020 zit bijvoorbeeld een wereld van verschil in stijl. Daarom heeft de Werkgroep twee andere collecties verzameld en beschreven, te weten: een collectie textiel en een collectie voorwerpen.
Textiel
De collectie textiel bestaat uit: vlaggen, vlaggetjes, wandkleden, T-shirts, banners (spandoeken), overig textiel (handdoeken, theedoeken, stropdassen, zakdoeken, enz).
Voorwerpen
De collectie voorwerpen omvat: bestek/serviesgoed, decoratief materiaal (vaasjes e.d.), stickers, tegels (siertegels van bijvoorbeeld Natuurvriendenhuizen), uithangborden, overige voorwerpen.
Voor beide collecties geldt dat ze momenteel onder beheer van de Werkgroep vallen maar t.z.t. aangeboden moeten worden aan het IISG voor opname in de Nivon collectie aldaar. Voorlopig acht de Werkgroep het echter goed om één en ander in eigen beheer te houden zodat eruit geput kan worden bij het inrichten van een tentoonstelling zoals bijvoorbeeld t.g.v. een 1 mei bijeenkomst of Nivon lustrum. Voor de geïnteresseerde lezer verwijzen we graag naar beide gedetailleerde lijsten (textiel, voorwerpen). Op afspraak met de Werkgroep (via contact) zijn de stukken zelf te bezichtigen in Natuurvriendenhuis De Bosbeek in Bennekom. Wij houden ons bovendien aanbevolen voor aanvullingen die iemand zelf heeft en wil afstaan of tegenkomt in de nalatenschap van overleden familieleden.
Speldjes
Een soortgelijke collectie betreft verenigingsspeldjes en -buttons. Ook dit zijn leuke getuigen van onze geschiedenis. De beschrijving en digitalisering hiervan vergt nog enige tijd, maar zodra deze klus geklaard is zal dit gemeld worden op deze website. Intussen zijn de speldjes/buttons zelf voor belangstellenden te aanschouwen in de Bosbeek (op afspraak, zie contact).